Započeo je još jedan prohladan dan koji ne obećava  niti dobre vidike, niti dobre fotke.

No, usprkos nepovoljnim prognozama, još pomalo sneni krenuli smo put Slovenije, točnije na Golicu.

Moj vrijedni kolega Mladen Matica je vrlo iscrpno, koncizno i predano geografski opisao i lociran smještaj Golice, pa istražujte malo po stranicama PD „ Borik“, no ja bih s Vama želio podijeliti iskustva i utiske s mog prvog planinarskog pohoda.

Na livadi sam.U daljini planinske kravice pasu i javljaju se svojim din-din—don. Pogled se prostire na kraj obojan tamnozelenom borovinom, smrekovinom i netom propupalom listopadnom drveću.

Zaustavljam se kraj osamljene procvjetale voćke.Ovdje tek dolazi proljeće!!!

Ruksak mi pomalo težak, put strm, ali nogu pred nogu i idem..A onda slijedi nagrada. Zrak miriši nekako posebno. Pred očima mi se prostre beskraj malih,poput snijega bijelih narcisa. Prolazimo livadama, a one nas potpomognute vjetrom pozdravljaju svojim bešumnim  kretnjama. Ovo je prekrasno! Raj za osjetila! Pozdravila nas je i pratiteljica kiša i neumorno padala skoro cijeli dan. I ja bih pokisao da mi nije nadasve humorističan i ugodan gosp. Želimir darovao svoju kabanicu kupljenu za samo 9 kn(podravske šalice!!!)

Na putu me spasila i Mond čokoladica koja mi je“ tak bila fina kak nigda“. Uz divote zabilježene na digitalcu, upijao sam taj mir nastanjen u  šumama, livadama i usput upoznao mnoge biljke uz pomoć gđe Zrinke. Popeli smo se u planinarski dom na Golici.

Nakon finog, tečnog Zlatoroga, spavao sam 14 sati, doslovno.Probudio se i nisam mogao vjerovati da je planinarski dom zatrpan snijegom i sve do kud mi oko seže, obojano u bijelo.

Da, u kući na Golici kupio sam Kekec šešir, jer po tim planinarskim domovima svakakve „drangulije najdete“. Spuštali smo se kroz prekrasnu zamagljenu šumu. Mir. Tišina. Odmor za oči i dušu. Ponovno mi se u oči vratila zelena boja.

Male zelene paprati, listići šumskog bilja, izvorska pitka voda, potočići žuboravi, sve vas to poziva na hod. Isto tako i topli planinarski domovi koji točno znaju kad treba biti mala pauza.

Golica je prekrasna! Odvažite se i krenite put mirisnih polja narcisa.

Zoran Vidaković


P.S. Hvala našoj  tajnici Nedeljki za podršku i animaciju!!! 

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Predsjednica: Sanja Ivančan  098/ 993-9184
Tajnica: Danijela Bešenić  091/381-3030

Info: Osobni kontakt, sastanci, radionice - Dom kulture Đurđevac svaki ponedjeljak od 20-22 sati

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr