VELEBIT
Planinarenje po Velebitu
PLITVICE
Izlet na Plitvice
Dani hrvatskih planinara
Đurđevac 2021.
Dani hrvatskih planinara
Đurđevac 2021.

Navedeni izlet održan je prema planu 30.04-01-05.2022.

Prema planu i ove godine održana je tradicionalna „Prvomajska parada“ PD Borika koja već godinama uključuje planinarenje po Jadranskim otocima.
Ove godine za cilj je odabran otok Krk zbog relativne blizine i pristupačnosti s obzirom da je Prvi Maj pao na nedjelju, tako da smo imali na raspolaganju „običan“ vikend.
Iako izlet nije uključivao prvomajski grah, odaziv je bio rekordan ! Na izletu je sudjelovalo čak 46 planinara što je novi rekord društva kad su u pitanju višednevni izleti.

SUBOTA: 30.04.2022.

Nakon 5 sati vožnje stigli smo do ciljanog parkirališta u Baškoj odakle je po planu predviđen obilazak kanjona Vrženica i hodnja do zaljeva Vela Luka. Staza nas je odvela obalom od Baške prema kampu Bunculuka. Kamp je moguće zaobići stazom koja vodi oko kampa, no to je dosta duža ruta, tako da smo mi odlučili proći kroz kamp po plaži uz more.  Na zadovoljstvo turističke zajednice i naše iznenađenje kamp je dosta dobro popunjen za predsezonu, a s obzirom da se radi o nudističkom kampu vidjeli smo dosta toga što nismo htjeli vidjeti !
Iza kampa staza vodi preko stijena između kojih su skrivene rajske plaže, okružene borovima i morem, nakon čega smo ušli u kanjon Vrženica. Radi se o kanjonu dužine cca 2,5 km kojim smo se popeli cca 300 m. Prolazak kanjonom je zanimljivo planinarsko iskustvo jer osim hodanja na nekoliko mjesta zahtjeva ispenjavanje preko stijena koje su svi uspješno savladali. Na izlasku iz kanjona je križanje planinarskih staza na kojem smo skrenuli prema uvali Vela Luka. Do uvale smo odradili jedan dobar trening spuštanja po stjenovitom terenu koji će nam poslužiti i u nedjelju kod silaska sa Obzove.
Za kraj preostalo je dočekati prijevoz taxi brodom natrag do Baške uz točanje nogu i izležavanje na suncu. U Baškoj smo se nagradili hladnom pivom i krenuli prema apartmanima gdje nas je čekao smještaj. Subotnji party je spontano organiziran u Apartmanu br.1. Na fešti niko nije bil žeđen ni gladen, a sve je začinila muzička komopilacija koju je složio Maden !

NEDJELJA: 01.05.2022.
U nedjeljno jutro, sneno i mutno, spakirali smo stvari iz apartmana i ostavili ih u busu, koji nas je odbacio do prijevoja Treskavac, odakle kreće markirana staza prema Velom Vrhu i Obzovi. Na nekoliko članova je sinoćnja fešta ostavila traga, ali to im nitko nije zamjeril već smo svi zajedno osvojili vrhove Krka. Trebalo je još samo sigurno se spustiti do Baške na još jedno zasluženo pivo prije puta kući.
Uz ponešto gužve na cestama uobičajene za vikende i za naše ceste, stigli smo u Đurđevac oko 22 i 30, umorni ali zadovoljni jer se tradicija dobrih prvomajskih izleta zadržala i ove godine, a ljestvica za iduću godinu je dosta visoko postavljena !

Planinarski pozdrav !

Slike su u Galeriji slika

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Predsjednica: Sanja Ivančan  098/ 993-9184
Tajnica: Danijela Bešenić  091/381-3030

Info: Osobni kontakt, sastanci, radionice - Dom kulture Đurđevac svaki ponedjeljak od 20-22 sati

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr