Toplog i sunčanog proljetnog jutra, HPD «Borik» u dobrom društvu Velimira i Damira iz koprivničkog HPD «Bilo», krenuo je put najsjevernije planine Hrvatskog Zagorja – Ravne gore(686).  Stigavši u Trakošćan, ostavili smo utvrdu obitelji Drašković, savršenu sintezu prirode i arhitekture i dobro markiranim stazama krenuli put Ravne gore. Kroz tek probuđenu mladu šumu, okruženi mirisima zemlje, lišća, šumskog cvijeća svatko svojim tempom savladavao je etape puta.

Ravna gora ima brojne kraške pojave, pećine i stijene koje je u tom kraju čine jedinstvenom. Dobro održavanim makadamskim cestama i šumskim stazama mjesta Cvetlin, hrabri i spretni planinari popeli su se alpinističkom stazom na najatraktivniju stijenu Ravne gore. Prizor plodnih polja, bjelogorične i vazdazelene šume posute na okolnim brežuljcima, ostavio nam je dubok utisak.

Penjući se kroz šumu, odmorili smo se na kratko u dva planinarska doma, promatrali vježbu «paraglajdera» i zadovoljni se spustili do dvorca Trakošćan.

U neposrednoj okolici dvorca Trakošćan, šetnjom perivojem uz dvorac i park-šumom, koji čine povijesnu, arhitektonsku i kompozicijsku cjelinu udahnuli smo duh prošlosti dvorca Trakošćan koji je od svih zagorskih dvoraca uspio najviše očuvati duh vlastelinskog središta i plemićkog posjeda.

U povratku pohodili smo dvorac Maruševec, spomenik prve kategorije. Okolinu dvorca čini perivoj nizozemskog majstora, nekoliko stotina godina stari hrastovi, biljne vrste kao alžirska jela, ginko, bodljikava smreka i druge vrste.

Zaštitni znak ovog planinarskog druženja je vedrina, smijeh, topli sunčan dan i impresije koje samo priroda može pobuditi u čovjeku.

Sanja Flajs

ravna gora 001
ravna gora 001
ravna gora 003
ravna gora 004
ravna gora 005
ravna gora 007
ravna gora 008
ravna gora 009
ravna gora 010
ravna gora 012
ravna gora 013
ravna gora 017
ravna gora 018
ravna gora 020
ravna gora 021
ravna gora 022
ravna gora 023
ravna gora 026
ravna gora 027
ravna gora 028