www.radio-koprivnica.hr - Radio Koprivnica d.o.o.

ÐURÐEVAČKI PLANINARI VRATILI SE S ACONCAGUE

Petero članova đurđevačkog planinarskog društva 'Borik' vratilo se s jednomjesečne ekspedicije po južnoj Americi, gdje su se zajedno s planinarima iz Ðakova i Sarajeva popeli na 6.962 metara visoku Aconcagua u Argentini. Na središnjem đurđevačkom trgu dočekali su ih ostali članovi 'Borika' i gradonačelnik Mladen Roštan, čija je zamjenica Milica Fuček bila jedan od članova ekspedicije. Ispričala je da je poduhvat startao na sam Badnjak, kada su krenuli u Argentinu, pa su Božić dočekali u Buenos Airesu, a potom krenuli na Aconcaguu: - Opasnosti tijekom penjanja nije bilo, jer smo se držali pravila u planinarstvu, izuzev hladnoće, jer se živa u termometru spustila do 25 stupnjeva ispod nule. Osim Argentine planinari su vidjeli i Čile, Peru i Venezuelu, te proputovali više od 10 tisuća kilometara, tijekom kojih su često morali biti vrlo oprezni. Za južnoameričke zemlje Fuček je kazala da su jako lijepe, no vrlo siromašne, te ispričala što će, izuzev planinarenja, pamtiti kao posebnost tog putovanja: - Peru je bio specifičan zbog opasnosti od džepara, od kojih smo se morali paziti na svakom koraku. Pa ipak, u hostelu u kojem smo odsjeli na kraju su nas opljačkale sobarice. Planinari su ekspediciju platili svojim novcem, naglasila je Milica Fuček, pa zbog visine izdataka za ovu godinu ne planiraju putovanja slična ovom.'

 

www.djurdjevac.hr - Službene stranice Grada Đurđevca

Ekspedicija Aconcagua 2007. 

28. veljače 2007. g. u Gradskoj knjižnici Đurđevac organizirana je večer putopisnog druženja pod nazivom Ekspedicija Aconcagua 2007. s članovima Planinarskog društva Borik Đurđevac, Milicom Fuček i Mladnom Fancevim.
Sat i pol vremena u prepunoj knjižnici zaljubljenicima putovanja i dalekih krajeva prošlo je prebrzo.  Ovo dvoje planinara uputilo se krajem 2006. godine osvojiti vrhove Aconcague u Južnoj Americi.
 
Ekspedicija je trajala mjesec dana, a prezentacija je pokazala i ljepotu i surovost planinskih predjela. U kontinuiranom slijedu od zagrebačke luke do Argentine, Čilea, Perua, Venezuele i natrag. Upoznali smo i najvažnije gradove ovih država s njihovim specifičnostima, crkve, arhitekture, nezaobilaznih plesača argentinskog tanga, a najupečatljiviji dio koji oduzima dah, nakon Aconcague, je svakako Machu Picchu, drevni grad Inka koji i danas impresionira ljepotom i začuđuje načinom gradnje i organizacijom života, te nas ostavlja s brojnim pitanjima kako je to bilo moguće.
 
Uz prezentaciju postavljena je i izložba suvenira i upotrebnih predmeta s  putovanja po Južnoj Americi Milice Fuček i Mladena Fanceva, a svi posjetitelji osjetili su okus čaja koji su pile drevni Indijanci. Oduševljenje koje smo osjetili upoznavši daleke krajeve želimo uskoro ponovo osjetiti s putovanja po Tibetu i Nepalu. Znajući ambicije naših planinara, znamo da nećemo to dugo čekati. 

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Predsjednica: Sanja Ivančan  098/ 993-9184
Tajnica: Danijela Bešenić  091/381-3030

Info: Osobni kontakt, sastanci, radionice - Dom kulture Đurđevac svaki ponedjeljak od 20-22 sati

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr