VELEBIT
Planinarenje po Velebitu
PLITVICE
Izlet na Plitvice
Dani hrvatskih planinara
Đurđevac 2021.
Dani hrvatskih planinara
Đurđevac 2021.

GOLICA - SLOVENIJA

NEDJELJA – 17.05.2015.

Planina GOLICA, nalazi se u zapadnoj Sloveniji iznad Jesenica i dio je planinskog lanca Karavanki. Poznata je po narcisama, koje početkom svibnja zabijele sve livade i šume na tom području, tako da posjetitelj ima dojam da je sve to prekriveno snijegom. GOLICA je u to doba godine veoma posjećena, i kod Slovenaca predstavlja dio svečanog godišnjeg obilaska.

 

 

PROGRAM  IZLETA

 

 

04.30 h. – Polazak iz Đurđevca ispred „Sloge“

Usputno zadržavanje u motelu u Grosuplju (Slovenija)

Do 09.30 h. – predviđeni dolazak do planinarskog doma PRISTAVA (975 m.)

Nakon kraćeg odmora i zadržavanja u domu, slijedit će obilazak polja narcisa u smjeru kretanja prema selu PLANINA POD GOLICOM (933 m.). Usput ćemo se popeti i na vidikovac ŠPANOV VRH (1334 m.) odakle je lijep pogled prema Julijskim alpama i samom vrhu GOLICE (1835 m.)

Pješačka tura ovom stazom trajati će otprilike 3-4 h. hoda, ovisno o zadržavanjima na pojedinim livadama narcisa, a prolazit ćemo i pored skijaškog doma CRNI VRH.

U selu PLANINA POD GOLICOM, čekati će nas prijevoz, kojim ćemo nastaviti putovanje prema Bledu i kanjonu VINTGAR.

Obilazak kanjona traje 45 min. hoda, a nakon toga odlazimo i do Bleda gdje će biti zadržavanje 1 h.

Iza toga, slijedi povratak prama Đurđevcu sa predviđenim dolaskom do 22 h.

 

KANJON VINTGAR;

Kanjon VINTGAR nalazi se 4 km. sjeverozapadno od Bleda i slobodno ga se može nazvati prirodnim fenomenom. Otkrio ga je 1891 god. Gorjanski župan Jakob Žunar, kartograf i fotograf. Otkriće je bilo u trenutku kada je vodostaj rijeke Radovne, koja protječe kroz VINTGAR, bio izuzetno nizak, tako da je i prolazak kroz nisko korito rijeke bio moguć.

Već 1893 god. kanjon je bio uređen za turističko razgledavanje, a otvorenje je upriličeno 26.09. iste godine. VINTGAR je dug 1,6 km. Staza je uklesana djelomično i među stijenama. Poseban pečat joj daje rijeka Radovna sa svojim slapovima, brzacima i brojnim mostovima, te prijelazima sa jedne na drugu stranu kanjona. Nešto slično kod nas se može usporediti sa kanjonom Kamačnikom ili Vražjim prolazom kod Skrada.

Zbog svojih prirodnih ljepota, VINTGAR je uvršten među posebne turističke zanimljivosti Slovenije, a brojni posjetitelji iz godine u godinu to potvrđuju svojim obilaskom. Kanjon ima dva ulaza, i mi ćemo ga obići čitavom njegovom dužinom, a na drugoj strani će nas čekat prijevoz.

 

CIJENA PRIJEVOZA = 190 kn. (za članove društva)

= 220 kn. (za NE članove)

 

NAPOMENA;

Dvodnevni izlet se razlikuje od jednodnevnog u tome što se kreće u subotu u jutarnjim satima te se prvi dan hoda na sam vrh Golice te se spava u domu što otprilike košta 12-15 eura.

Za prelazak granice potrebna je osobna iskaznica.

Planinarski dom „PRISTAVA“ ima karakter ugostiteljskog objekta, dok je skijaški dom „CRNI VRH“ opskrbljen samo sa pićem.

Ulaz u kanjon VINTGAR = 4 eura (za skupine)

 

Vodič izleta;

Božidar Vojvoda – 098 901-8684

 

Ukratko o nama ...

Planinarsko društvo Borik Đurđevac osnovano je u siječnju 2002. godine. Društvo danas broji oko 100 članova.

Kontakt

Đuro Petrović, predsjednik PD "Borik" Đurđevac
Adresa:PD "Borik", PP 104, 48350 Đurđevac

Info: A sastanci se odvijaju u objektu Zajednice sportova Grada Đurđevca na adresi: A. Radića 4, Đurđevac

Adresa elektroničke pošte: info @ pdborik.hr