IZLET U ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ

nedjelja - 18.09.2016.

 

 

06.00 h. – Polazak iz Đurđevca ispred robne kuće „Sloga“.

Usputno caffe zadržavanje.

 

Do 09.30 h. dolazak u Skrad na željezničku postaju, koja je ujedno i polazna točka za obilazak „Vražjeg prolaza“ i zelenog vira.

 

Slijedi spuštanje markiranom planinarskom stazom prema zelenom viru. (1 h. hoda) Visinska razlika između polazne i dolazne točke je 400 m.

Dolazimo u podnožje velikog slapa, 70 m. visine (Curak) i zelenog vira, što u maloj spilji stvara snažan izvor i nezaboravan ugođaj.

 

Daljnim spuštanjem dolazimo i do prve hidrocentrale koja je izgrađena u Gorskom Kotaru 1921 god. Tu je i izletničko planinarski dom na 302 m.n.v. koji pruža ugostiteljsku uslugu

Ovdje je planiran i odmor prema dogovoru.

 

U nastavku će biti obilazak „Vražjeg prolaza“ (ulaz se naplaćuje 10 kn.)

Ovo je posebna kraška pojava, po mnogima najljepši hrvatski kanjon, pun divlje romantike, dugačak oko 1000 m. mjestimice širok jedva i 2 m. sa stjenama preko 100 m. visine. Na kraju prolaza nalazi se „Muževa hiža“ (120 m. duga). To je kratka spilja čiji se veliki ulaz ističe s lijeve strane potoka „Jasle“. Lako je prohodna, i za posjet je potrebno ponijeti svijetlo.

 

Iza toga, povratak gore do prijevoza, kroz bujnu crnogoričnu i bjelogoričnu šumsku vegetaciju. (vrijeme potrebno za ovaj obilazak je oko 2 h. laganog hoda)

 

Ako vrijeme dopusti, kao dodatak ovom izletu, biti će i odlazak do izletišta PETEHOVAC, koje se nalazi neposredno iznad Delnica.

 

Na izlet ide svatko na osobnu odgovornost. Vodič ima pravo promjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Potrebna je standardna planinarska oprema; pl.cipele, gamašne, kišnjača, višeslojna odjeća, pl. štapovi (tko ih ima)

 

Molimo sve planinare da svoje prijave izvrše na vrijeme, kako bi se osigurao prijevoz za broj prijavljenih putnika. Rok prijave zaključno je srijeda 14.09.2016.

 

 

Vodič izleta; Željko Nejašmić 092 345-2829